No lepiej, warto też do diety włączyć ryby które są świetnym źródłem białka, i zdrowych tłuszczy (zgaduję, że oliwa z posiłku o 18 jest do smażenia, czyli traci część wartości odżywczych), reszta ok
[...] jakieś konkretne znaczeni w kontekście całej diety. W końcu cała dieta to posiłek za posiłkiem, jakby nie patrzeć. Zwróciłbym uwagę na olej kokosowy, jak i inne tłuszcze do smażenia, bo też różnie się je powinno smażyć, w różnych temperaturach. A skład tego omletu jest na tyle wartościowy, że nawet przy większych stratak, jakbyś na wpół [...]
no właśnie dopiero dziś to podliczyłem.tłuszczów trochę mało wiem ale nie zaznaczyłem, że pierś smażona na oliwie (słyszałem, że do smażenia lepiej i ekonomiczniej z drugiego tłoczenia)a, i kanapkę pewnie posmaruje masłem .no i oczywiście nie zaznaczyłem, że dodatkowo omega-3 b/t/w ok. 94,2/20,4/223,4 kaloryczność ok. 1453kcal.tu się zdziwiłem bo [...]
jak CI smakuje - moze byc. Tak na uboczu pytam, bo ja jak robie mae - to jem to co mi smakuje (bez oczywoscie przesady), najrozniejsze mięsa w najrozniejszej formie, makarony, ryz, ziemniaki, wszystkie niemal mozliwe warzywa, maslo, smalec (do smazenia - choc sporadycznie smażę)... przelicz ile dostarczasz wegli/tluszczy/bialek na kg masy ciala, [...]
to niech bedzie olej kujawski czy inne cos do smażenia :P skutki rakotwórcze mnie nie obchodza, bo ponoc wszystko powoduje raka włacznie z wędliną, chipsami, serami itp. Chodzi mi tylko o to czy jesli zjem pyszne (kwestia gustu)usmażone mięsko z taką samą ilością składników niż jakbym zjadł je osobno to zahamuje chudnięcie czy nie.
A jeszcze co do smażenia, bo szukam najlepszego rozwiązania, ostatnio jem cały czas gotowane mięso i chciałbym to sobie jakoś urozmaicić tym bardziej, że jem go często. Czy jeszcze lepiej od oleju PAM byłoby zainwestować w dobrą patelnie teflonową z pokrywką? Zaoszczędziłbym wtedy i pieniądze i czas, smaży się szybciej niż gotuje.
Następnym razem poprzyj swoją teorię jakimiś badaniami. Bo z tego co wiem Oliwa nie wytwarza szkodliwych substancji do 210 stopni C, a najlepsza temp. do smażenia to 170-180
Oliwa to najgorszy wybór do smażenia, nie mówiąc o samym smażeniu jako nieciekawym systemie obróbki. Jak już musisz smażyć, to lepszy w tym celu jest smalec (nie utlenia się). Jeśli chodzi o pieczenie, to możesz piec w zamkniętym naczyniu (np. brytfanna) ze znikomą ilością tłuszczu. Wtedy mięso tak nie twardnieje. Pozdrawiam!
to nie miejsce do smażenia niezdrowego sosu w dziale Trec, zreszta nie jestem od prostowania ludzisk !!! Bolic ostrzega Zmieniony przez - XXRoland w dniu 2011-05-17 19:36:16
patelnia teflonowa przede wszystkim, ceramiczna nie tak bardzo bo kupilem za 200zł i niby smazenie bez tłuszczu a wszyystko sie przypala i przykleja, jajka najbardziej Polecma PAM do smażenia